Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie gericht op de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en organisaties. Daarvoor doet het Keurmerkinstituut audits, keuringen, inspecties en onderzoek, geeft het advies, verzorgt het trainingen en geeft het ondersteuning bij de opzet en de uitvoering van certificatie- en erkenningsregelingen. Dit resulteert uiteindelijk in certificaten, verklaringen, rapporten, kennisverspreiding en/of erkenningen.
Specifiek op het gebied van spelen werkt het Keurmerkinstituut in opdracht van fabrikanten van speeltoestellen. Jeroen Bos stuurt een team aan van 7 inspecteurs. Jeroen: “Ik doe dit zelf vanaf 1997. Ons kader is het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS). Fabrikanten hebben een certificaat nodig voordat ze een toestel op de markt mogen brengen. Behalve speeltoestellen doet mijn team ook de certificatie van waterglijbanen. Die zie je steeds meer opkomen, maar ook trampolineparken en luchtkussens, die worden steeds groter en uitgebreider. Nog zo’n ontwikkeling is die van Clip @ climb attracties, waar mensen allerlei klimuitdagingen aan kunnen gaan. Ook dat moet natuurlijk wel veilig kunnen gebeuren. Het maakt het certificeren complexer maar zeker niet ondoenlijk.”
Jeroen kent Playmapping al heel lang. Jeroen: “Het is een partij die al heel veel jaren actief is in deze markt. Laatst heeft Playmapping ons gevraagd kritisch te kijken naar de teksten in de programmatuur. Die teksten zijn heel belangrijk voor de inspecteurs en de uitdaging is ze steeds weer in lijn te brengen met de nieuwste normen. We hebben er letterlijk met onze certificeringsbril naar gekeken.”
Gezamenlijk bieden Playmapping en Keurmerkinstuut in februari, maart en april 2020 een aantal trainingen aan met aandacht voor de herziene EN1176/1177, markttrends en recente ontwikkelingen op het gebied van inspectie, beheer en beleid voor aanbieders van speel- en beweegplekken. Een dynamisch programma waarbij theorie wordt gecombineerd met aansprekende cases. Doel is het verhogen van de kennis over de laatste ontwikkelingen voor betrokkenen bij inspectie, beheer en beleid van spelen en bewegen.