Agnes Bruins is Beheerder Spelen bij de gemeente Leeuwarden. Leeuwarden werkt al vele jaren met de software van Playmapping. Agnes: “Voor mij is het heel belangrijk dat de software van Playmapping enorm uitgebreid is. Dat heeft geen ander beheerssysteem zo sterk.”
De speeladviseurs/bestandsbeheerders van de gemeente Leeuwarden werken er dagelijks mee. Agnes: “Het is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het bevat de historie van ieder speeltoestel, je kunt logboeken en technische tekeningen inzien, mutaties invoeren et cetera. Zodra onze externe inspecteurs nieuwe toestellen aantreffen (Leeuwarden besteedt haar inspectie uit aan externe bureaus) kunnen zij in zeer veel gevallen het toestel in de bibliotheek van Playmapping terugvinden. Aanklikken en alle relevante gegevens staan er in! Maar het geldt ook voor mij als beheerder. Ik wil snel kunnen zien wat de aanschafwaarde is, voor welke leeftijdscategorie de toestellen op een plek bedoeld zijn en wanneer ze vervangen moeten worden. Als ik dat weet, kan ik mijn onderhoudsplanning opstellen en ook mijn financiële prognoses maken. Mocht de keus gemaakt moeten worden tussen repareren of vervangen dan hoef ik alleen maar in het logboek te kijken of het toestel is afgeschreven of dat een reparatie nog zin heeft. Continuïteit was voor mij ook belangrijk. Omdat we zoveel informatie in het systeem hebben staan, hebben we bij de aanbesteding van de inspectie gezegd dat de inspecteurs moesten kunnen werken met Playmapping. Mutaties voeren zij op de speellocatie in op de handheld.”

Een nieuwe tijd vraagt om nieuw beleid
De gemeente Leeuwarden telt 355 speelplekken met in totaal 1715 sport- en speeltoestellen. Hoewel de wipkip ook hier al jaren het meest voorkomende speeltoestel is, is het ‘speelveld’ enorm in beweging. Agnes: “Zeker. Begin 2020 gaat ons College van B&W een nieuw Speelbeleid aan de raad voorleggen. Het speelbeleid wordt meer toegespitst op de wensen die leven bij de inwoners zelf. In het verleden legden wij als gemeente de ruimte vast. Nu is de mening van bewoners doorslaggevend. Wat willen zij? Willen wijkpanels en dorpsraden eventueel zelf aan de financiering bijdragen? Het wordt meer een zaak van co-creatie samen met je bewoners. Wat je ook ziet veranderen is dat het niet alleen maar om spelen gaat maar ook om bewegen in de buitenruimte. We willen per slot van rekening allemaal gezond oud worden. Dan moet je dus ook goede wandelpaden hebben en beweegtoestellen in de buitenruimte. Natuurlijk gaat alles in gezamenlijk overleg, want de gemeente is verantwoordelijk voor alles wat nagelvast verbonden wordt op gemeentelijk grondgebied.”

Interactie met bewoners
Al enkele keren heeft Leeuwarden via het zusterbedrijf van Playmapping, PlayAdvisor, de interactie opgezocht met bewoners. Agnes: “Dat is iets waar we ontzettend blij van worden. Via PlayAdvisor kunnen we bewoners direct betrekken bij het beleid. Ze kunnen enquêtes invullen over hun ideale speelplek, ze kunnen reviews geven over een speelplek of suggesties voor verbetering aandragen. We hebben liefst 450 reacties gekregen van bewoners die aangeven wat ze goed vonden van hun speelplek. Ook toen we bezig waren met het opstellen van het speelbeleidsplan gebruikten we PlayAdvisor voor direct contact met de bewoners. Deze manier van monitoren gaan we over twee jaar weer doen om het nieuwe beleid te evalueren.”

Meer klant ervaringen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×