Wim, Henk en Playmapping: een superteam!
In de gemeente Breda opereert een superteam van twee mensen die samen de inspectie en het onderhoud van zo’n 450 speelplekken voor zijn rekening neemt. Het team bestaat uit meewerkend uitvoerder Wim Timmers en inspecteur Henk Wouters, die behalve inspecties ook kleine reparaties voor zijn rekening neemt.
Wim weet precies voor welke uitdagingen Henk staat; 18 jaar lang had hij zelf die functie. Inmiddels zit hij zelf ruim de helft van zijn tijd op kantoor waarbij hij op het scherm van zijn laptop meerdere keren per dag foto’s en spreadsheets van Playmapping bekijkt. Wim: “Voor mij heel belangrijk is dat Henk er goed mee uit de voeten kan. Henk haalt er zijn opdrachten uit, informatie over de onderhoudshistorie en eventueel nog wettelijke normen. Als hij aan een toestel iets kleins ziet, kan hij in het logboek eerdere bevindingen en foto’s vinden. Als het mogelijk is, repareert Henk het liefst meteen. Maar als hij iets ziet als beginnend houtrot, stuurt hij me een foto en overleggen we even. Of meenemen in de grote onderhoudsronde of meteen een onderdeel bestellen en reparatie inplannen. Dat maakt dat we samen zo’n geoliede machine zijn. Zelf maak ik op basis van alle informatie een onderhoudsplanning. Hoewel ik eigenlijk helemaal geen computerman ben, zit ik toch wel zo’n 5 uur per dag achter mijn computer. Gewoon heel handig.”
Drie rondes per jaar
Wim en Henk gaan zeer gestructureerd te werk. Wim: “In feite doen we ieder jaar drie rondes. De eerste ronde vindt al meteen na nieuwjaarsnacht plaats. We noemen dat de vuurwerkronde. We gaan zo snel mogelijk alle speelplekken af om te kijken of er schade is aan speeltoestellen of ondergronden. Als die er is, herstellen we meteen. Als het om de veiligheid van spelende kinderen gaat, kun je geen enkel risico nemen. Helaas is er ieder jaar best veel schade, de afzender staat er jammer genoeg nooit bij.
Een tweede ronde is een visuele ronde. We lopen alles langs, bekijken speeltoestellen, ondergronden, maar ook hekwerken en bankjes. Dan doen we nog ieder jaar onze hoofdinspectie. Dan kijken we ook naar fundering. Met schop en priem kijken we heel gericht hoe het hout of beton onder de grond er bij staat. Alles wat we zien, leggen we vast in Playmapping, vaak met actuele foto’s erbij. Op de kaart zie je zo een duidelijk plaatje ontstaan. Waar we groen zien: prima. Waar we rood zien: in de gaten houden of actie ondernemen. Op kantoor maak ik de werkopdrachten voor Henk aan. Als hij op een plek klaar is, voert hij op zijn tablet exact in wat hij gedaan heeft.“
Behalve de vaste rondes reageren Wim en Henk ook op alle meldingen die via de gemeentelijke Melddesk binnen komen. Zijn er meldingen over kapotte speeltoestellen dan gaat Henk of Wim zelf meteen kijken en zo mogelijk ook meteen herstellen. Wim: “Het gaat om de veiligheid van kinderen. We pakken het meteen op.”
Breda werkt nu bijna twee jaar met de software van Playmapping. Wim: “Het is echt een uitkomst, zoveel beter dan programma’s die we eerder hadden. Daar heb ik zo ongelooflijk veel werk aan gehad en het werkte nooit. Vreselijk. Playmapping had ik met een kleine cursus hier op kantoor zo in de vingers. Waar ik het meest blij mee ben? Het werkt gewoon allemaal! Dat al onze informatie niet verdwijnt zoals met ons vorige programma gebeurde. Ook dat we op de kaart heel overzichtelijk kunnen zien hoe alle speeltoestellen er bij staan.”